Ліо (народ)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ліо
Самоназваата-ліо, ата-іна
Кількість185 тис. (2010)[1]
АреалІндонезія Індонезія: провінція Східна Нуса-Тенґара
Расасуміш південних монголоїдів з меланезійцями
Близькі доенде, сика, нгада, наге
Входить доіндонезійці
Моваліо, індонезійська
Релігіяхристиянство, іслам

Лі́о (власна назва ата-ліо, ата-іна[2]) — народ в Індонезії, в центральній частині острова Флорес; в адміністративному плані це округ Енде (індонез. Kabupaten Ende) провінції Східна Нуса-Тенґара.

Південними сусідами ліо є енде, східними — сика, західними — наге та нгада. За культурою ці народи мало відрізняються між собою. Те саме стосується й їхніх фізичних ознак, в яких добре помітні риси меланезійської раси.

Розселення, мова, чисельність

[ред. | ред. код]
Мапа розселення народів острова Флорес

Живуть переважно у внутрішніх гірських районах острова Флорес[2]. Територіально етнічний масив ліо охоплює більшу частину округу Енде (райони Воловару (індонез. Wolowaru), Ндона (індонез. Ndona), Східна Ндона (індонез. Ndona Timur), Детусоко (індонез. Detusoko), Східне Ліо (індонез. Lio Timur), Мауроле (індонез. Maurole), Ндорі (індонез. Ndori), Келімуту (індонез. Kelimutu) та ін.), а також захід округу Сікка (Сика, райони Пага (індонез. Paga), Мего (індонез. Mego), Танававо (індонез. Tanawawo), Магепанда (індонез. Magepanda)).

В районі розселення ліо знаходиться вулкан Келімуту зі всесвітньо відомими кратерними озерами, які мають різний колір і періодично змінюють його. Ліо вважають ці озера священними.

Поділяються на декілька локальних груп (племен): унгу (індонез. Suku Unggu) на півночі, секо (індонез. Suku Seko) на півдні, лісе (індонез. Suku Lise) на сході, сига (індонез. Suku Siga) на заході[3].

Говорять мовою ліо, яка належить до сумба-флореської групи центрально-східної гілки малайсько-полінезійських мов. Вона є дуже близькою до мови енде[4].

У межах провінції Східна Нуса-Тенґара ліо в 2010 році налічували 183 479 осіб (15,57 % населення провінції)[1]. Офіційна статистика Індонезії зараховує ліо до числа народів Східної Нуса-Тенґари. Разом 2010 року їх чисельність в межах провінції становила 3 793 242 особи, а по всій Індонезії — 4 184 923 особи[1]. 1981 року чисельність народу оцінювалась у 130 тис. осіб[5].

Суспільство

[ред. | ред. код]

Ліо поділяються екзогамні на родові групи, очолювані традиційним керівництвом — радою, що називається мосалакі. На вершині ієрархії групи стоїть вождь ріа-бева. Він є охоронцем функціювання звичаєвого права, діє як суддя, який вирішує різні справи, особливо ті, що стосуються земельних питань. У минулому він також виступав як воєначальник. Вождь сприймається в суспільстві як «батько» та «спадкоємець», а члени родової групи — це його «діти». Посада вождя переходить від батька до його старшого сина.

Крім вождів, у суспільстві ліо повагою користуються ата-лакі — охоронці землі. Вони відіграють певну роль у проведенні традиційних церемоній, пов'язаних із сільським господарством та життєвим циклом людини.

В суспільному житті ліо підтримують низку цінностей, серед яких взаємна допомога. Вона використовується, наприклад, при будівництві хати, під час польових робіт. Люди допомагають один одному при проведенні весілля, бенкету чи похорон. Коли в селі хтось помирає, родичі та сусіди приходять до хати небіжчика й приносять їжу, щоб полегшити тягар сім'ї, в яку прийшло горе. Жінки виявляють свою скорботу, приєднуючись до плачу за померлим. На час трауру всі суперечки повинні припинитися, щоб душа померлого могла піти з миром.

Багато уваги приділяється підтриманню гармонії в суспільстві. Ліо підтримують доброзичливе ставлення до людини, що виявляється при зустрічі на вулиці або при прийманні гостей. Для підтримки злагоди між членами громади раз на рік проводять спеціальний бенкет (кауві). Підтриманню гармонії сприяють також спільні бенкети, на яких висловлюють подяку вищим силам за гарний урожай, згадують своїх предків та померлих родичів.

Вірування

[ред. | ред. код]

80 % ліо — християни (переважно католики), 20 % — мусульмани[6]. Зберігаються пережитки традиційних вірувань. Християнство на Флорес принесли португальці, іслам — торговці з Макасару. Відмінності у віросповіданні ніколи не утворювали бар'єрів між окремими конфесійними групами ліо[3].

Основу традиційної релігії становить віра в духів предків, які, на переконання ліо, живуть в озерах Келімуту[3]. В системі традиційних вірувань народу існує найвища сила — Ндуа-Нгае. Це це щось невидиме, його важко зрозуміти, але його можна відчути під час різних подій: народження, смерть, гарний урожай, голод тощо. Крім того, ліо вірять в існування численних духів (ніту). Є добрі духи-захисники, як, наприклад, ніту-дай (дух-охоронець хати), ніту-нуа (дух-захисник села), ніту-ае (дух-охоронець води та річок), ніту-нгебо (дух-охоронець лісу). Але існують і злі та руйнівні духи, наприклад, ніту-рее (дух, який блукає селом, знищуючи городи), ніту-лонгомбега (дух, який шкодить дітям), ніту-улерее (дух, який спокушає чоловіків і жінок до перелюбу).

Зберігаються аграрні культи. Багато ритуальних церемоній пов'язано із сільськогосподарським циклом вирощування суходільного рису.

Господарство, побут

[ред. | ред. код]

Основу традиційного господарства становить підсічно-вогневе землеробство. Головною продовольчою культурою є суходільний рис, вирощують також бульби, кукурудзу. Розводять коней, корів, кіз, свиней, буйволів, курей. Займаються також мисливством і рибальством, збирають на продаж ротанг і сандалове дерево. Розвинені плетіння, обробка лубу, гончарство, ткацтво (використовується техніка ікат)[2].

Ліо живуть у великих довгих хатах на палях. Таке житло розраховане на розширену сім'ю. Біля ланів ставлять невеличкі тимчасові хижі.

Традиційних одяг — каїн, шматок тканини, який жінки зав'язують над грудьми, а чоловіки — на талії.

Споживають переважно рослинну їжу — варений рис або інші зернові з гострим соусом.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. а б в Aris Ananta, Evi Nurvidya Arifin, M. Sairi Hasbullah, Nur Budi Handayani, Agus Pramono. Demography of Indonesia's Ethnicity. Institute of Southeast Asian Studies, 2015. ISBN 978-981-4519-87-8 (англ.)
  2. а б в Sejarah Kebudayaan Suku Ende Lio [Архівовано 7 листопада 2018 у Wayback Machine.]. Renol Kota Ndona (індонез.)
  3. а б в Suku Lio, Nusa Tenggara Timur. Wacana — Jelajahi Peradaban (індонез.)
  4. Simons, Gary F. and Charles D. Fennig (eds.). 2018. Ethnologue: Languages of the World (вид. 21). Dallas, Texas: SIL International. Online version: Li’o. A language of Indonesia, архів оригіналу: (англ.)
  5. Zulyani Hidayah. A Guide to Tribes in Indonesia. Anthropological Insights from the Archipelago. Springer Singapore, 2020, p. 184: Li'o
  6. Li'o, Lionese in Indonesia [Архівовано 7 листопада 2018 у Wayback Machine.]. Joshua Project (англ.)

Джерела

[ред. | ред. код]